Body Remembers Traumatherapie

“Body Remembers Trauma Therapy” (BRTT) is een therapeutische benadering die zich richt op het verwerken en genezen van trauma door het werken met zowel het lichaam als de geest. Deze methode erkent dat trauma niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam wordt opgeslagen en dat lichamelijke sensaties en reacties belangrijke aanwijzingen kunnen geven over onopgeloste traumatische ervaringen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van Body Remembers Trauma Therapy:

Kernprincipes

  1. Lichaamsgerichte Benadering:
    • BRTT richt zich op het lichaam als een bron van informatie over traumatische ervaringen. Het idee is dat het lichaam herinneringen aan trauma kan opslaan in de vorm van spierspanning, houding, en andere fysieke manifestaties.
  2. Mind-Body Verbinding:
    • De therapie benadrukt de sterke verbinding tussen geest en lichaam, waarbij emotionele en psychologische trauma’s fysieke reacties en symptomen kunnen veroorzaken.
  3. Somatische Ervaringen:
    • BRTT maakt gebruik van technieken die helpen bij het verkennen van en werken met somatische (lichamelijke) ervaringen. Dit kan helpen bij het ontsluiten van diepe, vaak onbewuste herinneringen en emoties die verband houden met trauma.

Methoden en Technieken

  1. Lichaamsbewustzijn:
    • Therapeuten helpen cliënten om zich meer bewust te worden van hun lichaam en de signalen die het geeft. Dit kan door middel van mindfulness, ademhalingsoefeningen, en lichamelijke gewaarwording.
  2. Somatische Oefeningen:
    • Deze oefeningen kunnen helpen bij het loslaten van opgebouwde spanning en het bevorderen van lichamelijke en emotionele ontlading. Dit kan variëren van zachte bewegingen tot meer intensieve oefeningen, afhankelijk van de behoeften van de cliënt.
  3. Trauma-release Oefeningen (TRE):
    • TRE is een specifieke techniek die trillingen of schudden van het lichaam stimuleert om opgebouwde stress en spanning vrij te geven.
  4. Integratie van Gevoelens en Herinneringen:
    • Cliënten worden begeleid om gevoelens en herinneringen die tijdens de sessies naar boven komen te integreren. Dit kan door middel van gesprekken, journaling, of creatieve expressie zoals tekenen of schilderen.
  5. Veiligheid en Stabilisatie:
    • Een belangrijk onderdeel van BRTT is het creëren van een veilige omgeving waarin cliënten zich ondersteund en beschermd voelen. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het veilig verkennen van traumatische herinneringen.

Voor wie is BRTT geschikt?

  1. Mensen met Complex Trauma:
    • BRTT is vooral nuttig voor mensen die complexe trauma’s hebben ervaren, zoals langdurig misbruik of herhaalde traumatische gebeurtenissen.
  2. Mensen met PTSS:
    • Personen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) kunnen baat hebben bij de lichamelijke benadering van BRTT om symptomen zoals hypervigilantie, flashbacks, en lichamelijke spanning te verlichten.
  3. Mensen met Onverklaarbare Lichamelijke Klachten:
    • Degenen die onverklaarbare fysieke symptomen ervaren die mogelijk verband houden met onverwerkt trauma, kunnen ook profiteren van BRTT.

Body Remembers Trauma Therapy is een waardevolle benadering voor de behandeling van trauma, die het lichaam betrekt bij het helingsproces. Door zich te richten op zowel de lichamelijke als de psychologische aspecten van trauma, biedt BRTT een holistische manier om diepe en vaak complexe trauma’s te verwerken en te genezen.

Duur sessie

Duur sessie:

Sessie kan duren tussen 60-120 min.

Traject informatie / Kosten

1 op1 sessie: € 125

Duo sessie: € 85pp.

Groep sessie vanaf 4 personen € 65 pp.

Pakketten: 5 sessies voor €500

Half jaar traject: 12 sessies €1000

Twee sessies per maand

10 ritten kaart (jaar geldig) € 900

Neem contact op!